Dahlia's

 

Een zomerbloem in veel variaties is de dahlia. Jarenlang werd deze gezien als oudbollig en iets voor op de volkstuin van opa maar de laatste jaren is deze weer met een opmars bezig. Ik ben al jaren een fan en heb al verschillende soorten uitgeprobeerd. Helaas de meeste niet goed bewaard en zo weer kwijtgeraakt maar sinds 2 jaar zaai ik ze en bewaar ik de knollen van de soorten die ik heb. Vorig jaar heb ze voor het eerst in de pluktuin gebruikt en wat heb ik hier een plezier aan beleefd. Vooral van de zalmkleurige waaraan 2 soorten bloemen kwamen. Deze bloemen hebben in 2019 de weg naar diverse boeketten en bloemstukken gevonden. Aangestoken door het succes van vorig jaar heb ik me nu diverse soorten cadeau gedaan en zullen er komend seizoen zo’n 60 soorten in de tuin te vinden zijn. In diverse kleuren, type bloem en grootte.

Op mijn site kun je alvast de foto’s vinden van de diverse soorten. Sommige lijken op elkaar maar ik kon de verleiding niet weerstaan. Van elke soort wil ik uitproberen hoe stevig ze groeien, welke het best houdbaar zijn, wat de beste opbrengst is etc. Komend seizoen zal ik hier weer volop mee gaan experimenteren zodat ik voor 2021 weet wat voor mij de beste soorten zijn voor de pluktuin.

Ik ben ook zeer benieuwd naar de reacties van de voorbijgangers op de kleurenpracht die ik hoop te kunnen laten zien. Kortom, ik heb zin in de zomer en kan bijna niet wachten totdat de tuin weer in volle bloei staat